Tesla styrtdykker! Hvad nu?! (Til 1013$ fra 1229$)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Bemærk: Følgende artikel er udtryk for Anders Bæk Møllers personlige holdninger og meninger. Ligeledes udspringer alle vurderinger af eventuelle firmaer fra egne projektioner og research.

Tesla styrtdykker! Hvad nu?! (Og er det en rød lampe at Musk sælger ud?)
Hej allesammen!
Det sidste stykke tid har været noget af en rutsjebanetur som Tesla investor. Tesla sluttede i 1013$ i går hvilket betyder at Tesla er faldet med 17,5% siden sin ATH værdi på 1229$ d 4 november. Altså et fald på 17,5% på 12 dage (!).
For mig personligt har det fald betydet at mine Tesla-aktier er faldet ca. 690.000 kr siden 4. November (de har nu en samlet værdi af 3,9 millioner kr.).
Jeg har snakket med flere investorer, der overvejer at sælge ud af deres beholdning ovenpå det store fald. Dette vil jeg dog på det kraftigste fraråde og personligt har jeg ikke overvejet at sælge ud af mine i bare ét sekund. Jeg anbefaler at holde godt fast på ens aktier og i stedet se dette fald som en gylden købsmulighed (og tidlig black friday!), hvor der kan købes billigt op.
Pas på Investor-korttidshukommelse
For mange kan det dog stadig være svært at se så stort et fald på så kort tid. Her skal man passe på ikke at komme til at lide af den berygtede “investor-korttidshukommelse”:
Man er nødt til at huske at det fald på 15,9% kommer lige efter en stigning i oktober på +45% (Tesla lå i 775$ 1. oktober). Det er derfor alt andet lige helt naturligt, at der vil komme en korrektion af aktien. Det er altid vigtigt at zoome ud og se tingene i det store perspektiv (og få buk med den korttidshukommelse!), ellers lader man følelserne kontrollere sin ageren på aktiemarkedet.
Er det en rød lampe at Musk sælger? (Hint: NEJ!!)
Der er dog også en anden forklaring på, at kursen falder i disse dage: nemlig at Elon er i gang med at sælge en større beholdning af sine aktier.
De fleste har på nuværende tidspunkt nok hørt om Musks famøse Twitter afstemning, der endte med at han skulle sælge 10% af sine aktier. Dette salg er han nu i gang med (han har eftersigende solgt 40% af de 10%), og det er også medvirkende til aktien er styrtdykket de sidste par dage.
Jeg har hørt snak flere steder at det kunne være en stor rød lampe at Musk sælger. Det er efter min mening lodret forkert:
Musk sælger nu af formentligt 2 grunde:
1: For at lægge låg på snakken om at han ikke betaler skat.
2: For at realisere nogle af de optioner han er blevet stillet til rådighed af bestyrelsen (til 6,24$ pr. stk). Hvis Elon benytter sig af disse optioner så ender han faktisk med at have flere aktier i Tesla end før han solgte.
Musk sælger altså IKKE fordi han tror Tesla har nået toppen. Lige siden Tesla blev børsnoteret tilbage i juni 2010 har Musk gennem sin adfærd vist at kursen for ham er underordnet – og at pengene ikke er det endelige mål: hvis penge var endemålet så vælger man ikke at smide hele sin formue efter de to brancher med de suverænt værste overlevelseschancer (rumfart og bilbranchen). Musks handlinger har vist at hans mål med Tesla er at speede overgangen til el-biler op så hurtigt som muligt – og den motivation er vigtig for at forstå Tesla som investeringscase, for det betyder også at de har været i stand til at tage de langsigtede løsninger (som fx udbredelse af ladernetværk, egen batteriproduktion, vertikal integration af produktionen, selvkørende teknologi etc.), der ikke giver afkast indenfor de næste kvartaler, men først langt ude i fremtiden. Det er de langsigtede løsninger, der nu gør at Tesla i dag står så ufattelig stærkt både produkt – og teknologimæssigt.
Langsigtede vs kortsigtede faktorer
Når en aktie falder så plejer jeg kategorisere faldet i to forskellige kategorier: skyldes faldet en kortsigtet faktor eller en langsigtet faktor.
Hvis faldet skyldes en kortsigtet faktor er det ofte et rigtig godt købssignal, for så vil aktien som regel stige igen snart. Langsigtede faktorer er derimod langt farligere, da de har betydning for firmaets grundlæggende fundament og måske vil betyde at firmaet vil stå svagere og svagere på den lange bane.
At Musk sælger er en meget kortsigtet faktor, der kun kommer til at spille ind på den korte bane, og derfor er det netop en ekstremt god købsmulighed. Jeg tror ikke der går længe før opstigningen vil begynde igen.
En langsigtet faktor kunne derimod være at Teslas salgstal begynder at dale kvartal for kvartal eller at Musk kom ud for en ulykke så han ikke længere kunne lede Tesla. Dette ville være kæmpe røde lamper for firmaets fremtidige vækst.
Konklusion:
Jeg vil som sagt stærkt anbefale at holde godt fast på ens Tesla beholdning og betragte dette fald som en stærk købsmulighed. Hvis du har været med i Tesla så længe husk at glæde dig over den seneste tids sindsygt flotte stigning, i stedet for at ærgre dig over det efterfølgende mindre fald.
Den sidste måneds tid har jeg i øvrigt arbejdet på min opdateret Januar 2025 projektion for Tesla, som jeg glæder mig til at dele med jer – hvis dens base case går i opfyldelse så har vi så ekstremt meget godt i vente endnu (og det gælder faktisk også selv hvis bear casen går i opfyldelse)! Så lad mig slutte af som jeg plejer: vi har som Tesla investorer så ufattelig meget godt i vente endnu!
God dag!

Anders Bæk Møller

Investor og ekspert i disruptive aktier

Connect gerne på Linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *