Apple mini-analyse: Er apple ved at tabe pusten?

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Apple er i dag verdens mest værdifulde firma takket være et stærkt produktkatalog med bl.a. iPhonen, Macbooks, Apple Watch etc… Der er dog begyndt at dukke små sprækker op over de sidste par år, som godt kan bekymre mig som investor. Dem vil jeg i denne analyse adressere nærmere.

 

Apple står meget stærkt på på deres etablerede markeder.

Apple står stærkt og solidt og det vil de fortsat gøre over de næste mange år. De har en flot og relativt diversificeret forretning, der bygger på flere forskellige stærke indtjeningskanaler.

I regnskabsåret 2022 havde Apple en omsætning på 394 milliarder dollars (det er mere end hele Danmarks BNP!) og et overskud på 99,8 milliarder dollars.

Omsætningen 2022 er sammensat således:

  • 52%: iPhone salg
  • 19%: Services (Apple Music, Apple TV+)
  • 11%: Andet hardware (Watch, Air Pods, TV)
  • 10%: Mac og Macbooks
  • 8%: iPad

iPhone-salget udgører stadig hjørnestenen i Apples samlede omsætning, og det vil den formentligt blive ved med flere år. iPhone er fortsat blandt de bedste, hvis ikke den bedste smartphone i dag takket være et sublimt ingeniørmæssigt håndværk og Apples dybe integration mellem hardware og software. Den samme ros kan knyttes til flere af Apples andre produkter.

Apples primære indtjeningskilde er stadig i høj grad fra iPhone-salget. Men de er dog blevet bedre til at diversificere sig over de seneste år. Kilde: https://www.businessofapps.com

Apples innovationsproblem

Apples forretning står stærkt, men der er alligevel faktorer der peger på, at Apples innovationsgrad er begyndt at halte over de seneste år. Under Steve Jobs og de første år af Tim Cooks ledelse var Apple et innovations-powerhouse: før i tiden var det design-afdelingen, der ubetinget satte retningen for Apple. Under Tim Cooks ledelse er det dog i større og større grad blevet drift- og supply-chain-afdelingerne, der sætter kursen. Konsekvensen af dette ser vi konkret ved færre og færre produktforbedringer for hver ny iteration af fx deres iPhone, Macbook, Watch etc.

Samtidig så har Apple også haft problemer med at lancere det næste “iPhone”-produkt over de seneste år. De har smidt milliarder af dollars efter deres projekt Titan: Apples egen elbil. Projektet blev søsat i 2014, men de er fortsat meget langt fra et færdigudviklet produkt. Apple er også i gang med at udvikle et AR/VR headset så de kan hoppe på metaverse-bølgen. Det rygtes at de vil lancere dette senere i år. Jeg er meget skeptisk overfor dette produkt og jeg vurderer, at der er stor sandsynlighed for, at det vil floppe:

Hele metaverse-bølgen har indtil nu vist sig at være en dødssejler. Jeg har studeret de sidste 100 års teknologiske revolutioner tæt, og en ting alle disse har tilfældes er, at de aldrig skal tvinges ned i halsen på forbrugerne (tænk blot på PCen, internettet, smartphonen, Ais etc.). Trods utallige forsøg er metaverse og virtual reality-verdner stadig ikke slået igennem – selv ikke under corona-tiden med nedlukninger, hvor virtuelle verdner havde de bedste forudsætninger for at slå igennem lykkedes det. Jeg ser derfor en stor risiko for at metaverse ikke slår bredt igennem.

 

Apple er nødt til at hoppe med på AI-bølgen i en fart

Et andet rødt flag er, at Apple ikke er hoppet med på AI-bølgen endnu, og det er de nødt til at gøre hurtigst muligt. Intet tyder dog på, at Apple har deres egen ChatGPT-alternativ under udvikling (som fx Alphabet og Meta har) og derfor forventer jeg inden længe, at de vil benytte ChatGPTs API som fx Snap og Shopify allerede gør, eller måske investere i OpenAI som Microsoft. Kun sådan kan de sikre at fx Siri, iPhonens virtuelle assistent, vil forblive konkurrencedygtig blandt de nye avancerede AI-chatrobotter.

 

Min investeringsstrategi:

Jeg ejer aktier i Apple. Jeg er ikke så lun på aktien, som jeg har været før, da de har nogle innovationsproblemer, men på deres kerneforretning står de fortsat meget stærkt. De er dog nødt til at hoppe med på AI-bølgen så hurtigt som muligt.

NYHED: Vært på ny podcast om investering i AI, AI Revolutionen. Læs mere her

Disclaimer: Alt indhold på siden er udtryk for Anders Bæk Møllers personlige holdninger og meninger. Ligeledes udspringer alle vurderinger af eventuelle firmaer fra egne projektioner og research. Indhold på siden skal ikke ses som købsanbefalinger, og man bør altid lave sin egen research før man investerer i et givent værdipapir. Forfatteren kan ikke holdes ansvarlig for eventuelle tab, der følger fra aktiehandel, der er foretaget på baggrund af indhold fra andersbm.dk.

Anders Bæk

Investor & analytiker med speciale i tech-industrien

Følg på: