3 råd: Sådan investerer jeg mig igennem et blodrødt marked

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Hej allesammen!

De fleste har nok bemærket, at aktiemarkedet ikke er i topform for tiden. Høj inflation og krig i Ukraine har været medvirkende til, at markederne er gået kraftigt ned den seneste tid, og det betyder også, at vi måske er på vej mod et regulært bear market. Ingen firmaer er skånet, og aktier indenfor alle sektorer og industrier er blodrøde siden deres ATH værdier. 

Alt dette har resulteret i store tab blandt mange investorer, og det har forståeligt nok affødt panik og mange spekulerer derfor over, hvordan man bedst investerer sig igennem den kommende tid.

Personligt for mig er mine aktier faldet med over 1.8 millioner kr. de seneste par uger. Jeg vil herunder uddybe de principper og den tilgang, jeg benytter til at investere mig igennem den kommende tid, og hvordan jeg kommer til at agere, hvis vi rammes af et regulært bear market og måske endda en større recession. 

Lad mig allerede nu give et lille hint om min konklusion: Tag det roligt! Vi skal nok komme helskindet – og måske endda stærkere ud på den anden side.

Jeg vil herunder uddybe og forklare 3 af de metoder, jeg benytter. Disse er:

  1. Investér efter spredehagls-teknikken
  2. Investér som var du landets kedeligste investor
  3. Vælg de rette aktier

 

En perfect storm for et glubsk bear market 

For at kunne agere bedst muligt som investorer er vi nødt til at vide præcist, hvilke faktorer, der presser markederne i bund. Det gør de fleste af jer allerede, så her kommer blot en kort gennemgang af den nuværende situation:

Det økonomiske opsving ovenpå Corona-krisen har medført høj inflation. Det er i sig selv slemt nok, men så vælger det tætteste vi kommer på en nulevende Hitler – a.k.a. Putin at invadere Ukraine. Invasionen medfører højere energi-priser som også skubber inflationen i vejret. Den høje inflation prøver nationalbankerne at bekæmpe med historisk høje renter, hvilket sender aktiemarkederne til tælling. Det er altså en slags perfect storm af negative faktorer, som de globale markeder over den seneste tid er ramt af. 

Vi er ikke inde i et decideret bear market endnu (definitionen på dette er at SP500-indexet falder mere end 20% siden sin ATH-værdi), men det kan vi hurtigt komme. Jeg tror personligt at markederne skal længere ned endnu, og at vi derfor har flere fald i vente.

 

De sidste 150 års udvikling som pejlemærke

Den intuitive reaktion for mange investorer er lige nu at sælge ud af sine beholdninger. Det vil jeg stærkt fraråde.

Som investorer står vi nemlig i dag i noget af en luksusposition: Vi har adgang til at rejse tilbage i tiden og dermed se præcist, hvordan de sidste 150 år er forløbet på aktiemarkederne. Jo mere data vi har at kigge tilbage på, jo mere sikkert kan vi ekstrapolere os frem i tiden, og give kvalificerede bud på, hvad der kommer til at ske. Det vi med al tydelighed kan se er, at trods få bump på vejen så vil aktiemarkedet altid gå op på den lange bane. Det har det gjort de sidste 150 år, og intet i nuværende situation tyder på, at denne gang skulle være anderledes (pånær hvis Putin har i sinde at starte en ny verdenskrig med atomvåben, men så tror jeg ærlig talt vi allesammen har større problemer at tænke på end et aktiekrak).

Nedstående graf viser, hvor udviklingen for et hypotetisk gennemsnitligt amerikansk aktieindex siden 1870, og samtidig giver den et klart overblik over de forskellige recessioner gennem tiden. Det er en graf, som der bør give enhver investor ro i maven i disse tider.

Den her graf bør give enhver investor ro i maven. Kilde: https://www.morningstar.com/features/what-prior-market-crashes-can-teach-us-in-2020

Markederne skal nok gå op igen. Og det faktum bør man som investor i den grad udnytte til fulde!

 

Black Friday tilbud for aktier!

Markederne skal nok stige igen. Men ingen af os ved dog hvornår opstigningen vil komme. Hvis vi drager paralleller til tidligere recessioner og bear markets så kan vi forvente at denne “dal” vil vare fra et par måneder til +2 år. Varigheden kan ingen af os forudse – men den er også underordnet, for hvis vi zoomer ud i det store perspektiv betyder det altså, at vi lige nu står overfor et ta’-selv bord af mange attraktive aktier til meget billige penge. Det bør udnyttes!

Derfor giver jeg ordet videre til Bertel:

Bertel deler ud af sine aktieråd

Hvis man som investor vil få mest muligt ud af disse recessions-truede tider, så vil jeg stærkt anbefale at undlader at sælge og holder godt fast på sin nuværende beholdning. I stedet bør man overveje at udnytte dette ta’-selv bord og få købt op i billige og stærke aktier.

 

Hvornår skal man købe?

Det store spørgsmål, som jeg i forbindelse med denne strategi ofte hører fra investorer er: Jamen hvis markederne kan forstætte med at falde, hvornår skal jeg så købe?

Mit svar er, at jeg benytter spredehagls-teknikken.

 

Investér efter spredehagls-teknikken

Jeg vil prøve at opsummere min måde at investere på (både i bear- og bullmarkets) via en tilgang, som jeg har døbt spredehagls-teknikken.

Vi tager udgangspunkt i disse to fakta:

  • Selvom det kan tage tid, skal markederne nok genvinde momentum og stige igen.
  • End ikke verdens dygtigste aktieanalytiker kan forudsige, hvornår vi rammer bunden, og hvor lang en evt. recession vil vare ved (og dette gør sig især gældende med en så uforudsigelig faktor som krigen i Ukraine)

Derfor nytter det ikke noget at prøve at time markedet, for at ramme det perfekte tidspunkt at købe op på. Jeg har prøvet at finde en rammende analogi, til at beskrive dette: Det nytter ikke at stå med en sniper-riffel og sigte efter det optimale tidspunkt. Udstyr dig i stedet med et haglgevær og lad dine investeringer ramme som spredehagl: køb løbende op i takt med at markederne daler.

Min tilgang har jeg valgt at kalde spredehagls-teknikken: Erkend at ingen af os ved, hvor langt ned markederne vil komme eller hvor lang tid dette bear market vil vare. Spred derfor dine investeringer ud, så du køber løbende op, mens markederne falder. Når markederne (og derved dine investeringer) falder, må du ikke ærge dig, men glæd dig i stedet til at vi rammer opturen igen.

En vigtig pointe er altså, at man IKKE skal forsøge at time markedet ved at købe lavt for derefter at sælge højt. Køb op og undlad at sælge.

Hvis du ved, at du over de kommende måneder har fx 100.000 kr. at investerer for, så vil jeg anbefale at sprede dine investeringer ud, så du måske investerer for 10.000 kr. spredt i intervaller af 2 uger.

Derfor: KØB, HOLD, REPEAT. Og fortryd ikke, når markedet vil falde yderligere. Glæd dig i stedet til, at vi rammer opturen igen.

Denne tilgang gavnede mig i øvrigt gevaldigt under starten af Corona-krisen, hvor markederne i begyndelsen var i frit fald, men derefter meget hurtigt genvandt momentum og transitionerede til et decideret bull market. Så snart markedet begyndte at dale, gik jeg i gang med at købe op. Mange investorer valgte i stedet enten at sælge ud eller vente på det helt rette tidspunkt før man købte, men eftersom opturen kom så hurtigt missede mange toget.

 

Investér som var du landets kedeligste investor

En anden måde jeg plejer at understrege dette på, er ved at sige at jeg investerer som var jeg landets kedeligste investor. Jeg køber ofte op, men sælger meget meget sjældent (og jeg sælger ALDRIG for at prøve at vinde over markedet på den korte bane, ved at købe lavt og sælge lidt højere en uge/måned senere. Jeg sælger kun, hvis jeg skal bruge pengene, eller hvis noget fundamentalt har ændret sig i firmaet).

Overstående principper går i øvrigt godt i spænd med en anden klassisk, men utrolig vigtig floskel, som mange af jer sikkert kender: Time in the market beats timing the market.

 

Vælg solide aktier eller investér på index-niveau

Overstående råd gælder selvfølgelig kun, hvis man køber op i gode og stabile aktier, som har bedst mulig chance for at komme helskindet ud på den anden side af dalen. Derfor bør man nøje overveje, hvilke aktier man snupper fra det famøse ta’-selv bord. Et simpelt tip er her altid at være konservativ og kedelig og holde sig til aktier fra de store indexer (Som fx S&P 500, Dow Jones Industrial Average, Nasdaq Composite eller C25-indexet) eller sågar helt undlade at investere i enkelt-aktier, men rykke op og investere i index-niveau.

Derfor: undgå alt for spekulative aktier og growth-stocks, men invester i stærke og sunde aktier eller index-fonde. 

(Det betyder altså også, at jeg ikke ville røre fx kryptovaluta med en ildtang!)

 

Hvad vil der ske med Tesla?

Mange af jer ved nok, at den største position i min portefølje er Tesla. Tesla har – som mange andre aktier, fået et par gedigne bank og er faldet med 42,1% siden 4. april hvor den toppede i 1145$. Nuværende kurs er 663$.

Derfor tænker jeg, at jeg vil give mit syn på aktien. Og lad mig slå fast med samme at intet har ændret sig i det store perspektiv. Jeg udgav tilbage i december-måned sidste år min analyse og price target for Tesla til januar 2025 (Den kan læses her). Min 2025 price target har en base case på 4000$. Selvom det lige nu virker som utopi nogensinde at skulle komme derop indenfor de næste 3 år, så er det ikke desto mindre fortsat min klare forventning, at vi når den.

Det er vigtigt at huske på, at selvom Teslas kurs er faldet, så har det overhovedet ingen indvirkning på Teslas forretningsfundament. Lige nu er det tværtimod nogle relativt harmløse makro-bevægelser, der presser Teslas aktiekurs i knæ.

Det rokker altså intet ved, at Tesla fortsat leverer et produkt, der på stort set samtlige parametre er konkurrenterne overlegende og som på teknologi-siden med fx deres selvkørendeteknologi ligeledes er lysår foran de andre. Teslas biler bliver fortsat revet væk i et uhyggeligt hurtigt tempo, og det vil de fortsætte med at blive og det er faktisk det eneste, der betyder noget i det store perspektiv.

Jeg vurderer, at Tesla indenfor en relativt kort tidshorisont vil komme til at skære sig tværs op gennem dette recessions-marked. Der er for mange gode triggere og katalysatorer i vente til at Tesla kan holdes nede (disse dykker jeg meget mere ned i i min 2025-analyse).

En af de katalysatorer som jeg venter på med spænding er udbredelsen af Teslas selvkørende teknologi. Tesla er meget længere end de fleste tror med denne teknologi (og hvertfald meget længere end aktiemarkedet giver dem credit for), og jeg vil anbefale at se et par YouTube-videoer af Teslaer, der kører selv (Søg på “Tesla FSD beta”). I forlængelse af dette så tror jeg, at det er et spørgsmål om tid, før vi hører nyheden om den første (men bestemt ikke sidste) konkurrent, der smider håndklædet i ringen og vælger at licensere teknologien fra Tesla (og så får Tesla altså lige pludselig en forretningsmodel som Microsofts Windows og Googles Android!)

Jeg ser altså den nuværende kurs som en ekstremt billig mulighed for at komme med eller købe mere op i Tesla. Og skønt mine aktier har lidt et stort fald gennem de seneste uger, så kommer jeg ikke til at sælge én eneste aktie. Jeg fortsætter derimod med at købe op, for den pris vi ser lige nu, er så ubegribeligt billig i forhold til, hvor Tesla vil komme til at bevæge sig hen i fremtiden.
Det er her samtidig vigtigt at huske, at markederne – og dermed Tesla sagtens kan falde endnu mere endnu (som nævnt i de tidligere sektioner). Ingen af os ved, hvornår bunden er ramt, så min klare anbefaling er løbende at købe op over den kommende periode – med spredehagls-metoden.

 

NYHED: Vært på ny podcast om investering i AI, AI Revolutionen. Læs mere her

Disclaimer: Alt indhold på siden er udtryk for Anders Bæk Møllers personlige holdninger og meninger. Ligeledes udspringer alle vurderinger af eventuelle firmaer fra egne projektioner og research. Indhold på siden skal ikke ses som købsanbefalinger, og man bør altid lave sin egen research før man investerer i et givent værdipapir. Forfatteren kan ikke holdes ansvarlig for eventuelle tab, der følger fra aktiehandel, der er foretaget på baggrund af indhold fra andersbm.dk.

Anders Bæk

Investor & analytiker med speciale i tech-industrien

Følg på:

4 Responses

  1. Hej Anders. Spændende indlæg og jeg er enig i det meste. Mem du skriver at du holder dig fra kryptovaluta. Hvad er grunden, til det?

  2. Tak for et par gode tanker Anders. Det giver mig lidt mere ro i maven efter den seneste tids fald

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *