Ugens 5 største nyheder i Tech- og AI-land (Uge 15)

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Hej!

Vi har været gennem en spændende uge med mange spændende nyheder fra tech- og AI-verdenen. Her har jeg samlet de 5 største.

AI Pin lanceres – og sables ned af anmelderne!

AI Pin er et lille AI-device, der ikke har nogen skærm. Man kan i stedet kommunikere med den gennem dens indbyggede AI-assistent (som kører på ChatGPT).

Den er udviklet af tidligere Apple-ingeniører og det ses også på det rene design. Flere har spået at disse AI-devices på sigt kan erstatte selv vores smartphones. I stedet for at tage telefonen op fra lommen kan man i stedet blot sige “Ring til min kæreste” eller “Lav en reminder om at købe hundefoder” til AI-assistenten.

Vi står over for en overflod af overflødige AI-devices

De første anmeldelser er netop landet og stort set uden undtagelse giver de alle AI Pin dumpekarakter. Udover at funktionaliteterne ikke virker specielt godt, så klager mange også over at den er utrolig langsom. Det tager ofte over 10 sekunder for AI’en at besvare en simpel forespørgsel.

AI Pin er ikke det eneste AI-device, der snart udgives. Rabbit R1, der mest af alt ligner noget fra Fætter BR, har samme brugsscenarie og den udgives også snart.

Sam Altman udvikler også en AI-enhed

Sam Altman fra OpenAI er også i gang med at udvikle et AI-device, der skal konkurrere med vores smartphone. Han har allieret sig med Jony Ive – den legendariske designer fra Apple, der bl.a har designet den første iPhone. Rygterne siger, at de sammen har lavet et startup, der vil lave et AI-device.

Jeg forventer at disse AI-enheder vil forsvinde ligeså hurtigt som de er dukket op. Det helt store problem er, at de ikke er i stand til at udføre nogen opgave, som en app eller AI-assistent på ens smartphone ikke også ville kunne løse (og løse det meget mere intuitivt).

Microsoft åbner ny AI-afdeling i London

Microsoft har for nyligt meldt ud, at de vil åbne deres AI-afdeling, Microsoft AI, i London. Byen er også hjemsted for Google DeepMind som udvikler deres AI, Gemini.

London bliver fremadrettet et AI-mekka fyldt med verdens førende AI-talenter.

Godt nyt som Microsoft-investor

Det er godt nyt at Microsoft går så helhjertet i gang med at udvikle AI in-house. Microsofts store akilleshæl har indtil nu været at alt deres AI-teknologi 100% bygger på ChatGPT. Microsoft ejer kun 49% af OpenAI, og Microsoft har derved ikke kontrol over udviklingen af ChatGPT. Det er en stor risiko, og flere af Microsoft-ansatte har i krogene kaldt Microsoft for IT-afdeling for OpenAI.

Det er derfor meget positivt at Microsoft nu rykker mere af AI-udviklingen in-house, og jeg forventer at vi snart vil opleve, at Microsoft lancerer deres egen AI-chatrobot.

Elon Musk: “AI-systemer vil være klogere end os inden for et år” (Nej de vil ej!)

Elon Musk er netop blevet interviewet af Nicolai Tangen, der er CEO for den statsejede fond, Norges Bank Investment Management.

I interviewet fortæller Elon Musk at han forventer, at vi vil løse koden til AGI-teknologi inden for et år eller to. AGI står for “Artifical General Intelligence”, og det defineres ved at være en AI, der reelt har en form for bevidsthed, og som kan udføre en hvilken som helst opgave, som et menneske kan udføre.

Alt for optimistisk estimat

Jeg er meget uenig i Elons estimat. Der er lang vej endnu før, vi står med et AGI-system. Problemet er at nuværende AI-chatrobotter som ChatGPT, Gemini etc. Ikke kan kategoriseres som kloge. De forstår verden på samme måde, som en papegøje, der har lært at gentage ord fra sin ejer. Man kan se ChatGPT som en einstein-papegøje, der har lært at sige flere millioner af ord – men den forstår intet af betydningen.

Moderne AI-teknologi er derfor meget langt fra at besidde en ægte form for intelligens. Og der skal formentligt flere nye teknologiske gennembrud til, før det lykkes. Flere eksperter mener, at AGI ligger minimum 10-20 år ude i fremtiden.

Så vi skal ikke være bange lige i forløbigt for at et AGI-system overtager alle vores jobs.

Jeg skriver i øvrigt meget mere om bl.a. fremtidens AGI-system i min kommende bog om AI, der udgives på forlaget Grønningen (og med forord af Martin Thorborg) d. 4. juni. Mere info følger snart.

TSMC udvider med ny fabrik i Arizona (Godt nyt for investorene – og alle andre!)

Det hvide hus har meldt ud, at man vil investere op mod 12 milliarder dollars i en ny mikrochip-fabrik i Arizona.

TSMC er verdens største producent af microchips, og de producerer over 50% af hele verdens mikrochips. Indtil nu foregår størstedelen af produktionen i Taiwan.

USA har længe ønsket, at rykke mere og mere af denne produktion til USA. Kina har gennem de seneste år raslet med sablen og sagt, at man vil indlemme hele Taiwan i det kinesiske rige. Hvis de skulle gøre alvor af disse trulser så ville det få kolosale konsekvenser for hele tech-industrien. Stort set alle større tech-selskaber gør i dag brug af TSMC’s teknologi på den ene eller den anden måde.

For hele aktiemarkedet – ja sågar for hele den vestlige verden, er det derfor godt nytår at man forsøger at reducerer konsekvenserne ved en kinesisk invasion af Taiwan.

De store tech-giganter er gået på data-jagt

Man siger at data er vor tids olie, og der er i sandhed noget om snakken.

Ethvert moderne AI-system skal i dag trænes på enormt store datamængder, og derfor gælder det for AI-udviklerne at anskaffe en så stor brønd af data, der er både alsidigt og af høj kvalitet. Der er dog det problem, at det bliver sværere og sværere for selskaber at opsnuse disse data. Det er ikke blevet gjort lettere af, at generative AI-værktøjer har skabt en overflod af AI-genereret indhold på internettet. Faktisk har studier vist at op mod 90% af alt indhold på internettet til 2026 er AI-genereret.

Dette AI-genereret indhold kan af gode grunde ikke bruges til at træne AI-systemer, for så ender man med et indavlet system, der bliver dårligere og dårligere.

Søger data alle vejene

Derfor er de store tech-selskaber som Apple, Google, OpenAI og Meta begyndt at tage kreative metoder i brug.

  • OpenAI har transkriberet flere tusindvis af Youtube-videoer for at få nyt tekstdata.
  • Meta overvejer at betale brugere for at købe deres data.
  • Google er begyndt at licensere data fra bl.a. Reddit
  • Flere er også begyndt at købe billeder og video fra billedtjenester som Shutterstock.
  • Nogle selskaber er endda begyndt at betale privatpersoner for deres private fotosamlinger.

Denne data-industri spår analytikere kan blive op mod 30 milliarder dollars værd indenfor få år (i dag vurderer nogle analytikere, at den er omkring 2,5 milliard dollars værd).

Så måske man skulle begynde at støve de gamle familiealbummer af!

Ekstra

  • Nyt afsnit af Mikkel Rosenvolds og min podcast om AI, AI-revolutionen, er ude nu. Afsnittet kan høres her:
  • Nyt interview med Ray Kurzweil og Geoffrey Epstein om fremtiden for AI. Disse to herre betragtes som to af titanerne inden for AI-teknologi. Jeg har ikke selv hørt interviewet til ende endnu, men indtil videre er det meget interessant. Ray Kurzweil & Geoff Hinton Debate the Future of AI | EP #95

NYHED: Vært på ny podcast om investering i AI, AI Revolutionen. Læs mere her

Disclaimer: Alt indhold på siden er udtryk for Anders Bæk Møllers personlige holdninger og meninger. Ligeledes udspringer alle vurderinger af eventuelle firmaer fra egne projektioner og research. Indhold på siden skal ikke ses som købsanbefalinger, og man bør altid lave sin egen research før man investerer i et givent værdipapir. Forfatteren kan ikke holdes ansvarlig for eventuelle tab, der følger fra aktiehandel, der er foretaget på baggrund af indhold fra andersbm.dk.

Anders Bæk

Investor & analytiker med speciale i tech-industrien

Følg på: